Hieronder treft u uitleg over uw website statistieken en hoe u deze moet interpreteren. HostingXS gebruikt Webalizer om de logfiles van uw site te analyseren. U kunt uw website statistieken opvragen door naar uw website te surfen en daar achter /usage te zetten. Dus bijvoorbeeld:www.hostingxs.nl/usage voor de site statistieken van HostingXS. U kunt deze afschermen voor de buitenwereld door in het HostingXS Control Panel de map te beveiligen


 

Jaar overzicht

In het jaar overzicht (eerste pagina) treft u een tabel aan met daarin de volgende kolommen:
 • Hits - Hoeveel keer is er in totaal voor een gegeven periode (maand, dag, uur enz.) een verzoek naar uw site gedaan aan de server.
 • Files - Hoeveel verzoeken (hits) zijn er daadwerkelijk beantwoord doordat de server iets terug gestuurd heeft? Niet bij alle verzoeken (hits) wordt er iets teruggestuurd. Door de browser gecachte pagina’s worden bijvoorbeeld niet meegeteld. Ook verzoeken aan pagina's die niet bestaan (404-Not Found pagina’s) worden niet in de ‘files’ meegeteld.
Tip: U kunt een beter idee krijgen van de hoeveelheid bezoekers die al een keer op uw site zijn geweest door naar het verschil in 'files' en 'hits' te kijken. Hoe groter het verschil is tussen deze twee getallen, hoe meer mensen om pagina’s vragen die ze al een keer gezien hebben, dus hoe minder verschillende bezoekers uw site trekt.
 • Sites - Hoeveel unieke bezoekers, dus met unieke IP adressen, kijken er naar uw site. U moet dit cijfer echter niet te letterlijk nemen. Het kan namelijk gebeuren dat een modemverbinding tijdens het bezoeken van uw site de verbinding verbreekt, nadat een nieuwe verbinding is opgezet, krijgt hij een nieuw ip-nummer en wordt hij dus geteld als extra 'site', terwijl het in feite dezelfde bezoeker is. Daarnaast kan het zo zijn dat meerdere bezoekers via hetzelfde ip-adres uw site bezoeken. Dit wordt dan slechts geteld als één 'site'
 • Visits - Als er een pagina opgevraagd wordt door een bezoeker of een andere site (bijvoorbeeld een zoekmachine), dan wordt dit aangemerkt als één bezoek, oftewel één ‘visit’. Dit moet dan wel plaats vinden in een bepaalde vastgestelde periode (een half uur). Meerdere bezoeken die binnen deze periode vallen worden gezien als één bezoek. Als de periode verstreken is en de bezoeker kijkt naar de site, telt hij voor de statistieken als een nieuwe bezoeker.
 • Pages - Dit is de hoeveelheid pagina’s (.htm, .html of .cgi) die opgevraagd worden. Dit is dus eigenlijk gelijk aan het aantal hits zonder externe documenten zoals plaatjes, stukjes audio/video of stylesheets.
Tip: Door het aantal Visits te delen door het aantal Pages kunt u zien hoeveel pagina's bezoekers gemiddeld bekijken op uw site.  
 • KByte - Eén KByte (KB) is 1024 bytes (1 Kilobyte). Dit getal wordt gebruikt om de hoeveelheid data die van de server waar de website opstaat naar de bezoeker verstuurd is weer te geven. Het is gebaseerd op het logbestand van de server, welke HostingXS ook gebruikt voor de berekening van het dataverkeer per site in het HostingXS Control Panel.

Maand overzicht

Veel voorkomende termen op de maandoverzicht (doorklikken op de gewenste maand):
 • Een Site is een bezoeker met een eigen IP adres. Dit kan dus ook een zoekmachine zijn.
 • URL is de afkorting van: Uniform Resource Locator. Een URL kan verwijzen naar een HTML pagina of bijvoorbeeld een plaatje. Middels een URL kan de bezoeker het gewenste bestand ophalen van de server. Als het bestand waar de URL naar verwijst niet gevonden kan worden, geeft de server de melding ‘404 - Not Found’ door aan de browser van de bezoeker.
 • Referrers zijn andere URL’s die naar Uw site linken. Als een bezoeker op uw site terecht komt door bijvoorbeeld op startpagina.nl op uw linknaam te klikken, wordt startpagina.nl in uw statistieken aangemerkt als een ‘referrer’.
 • Search String - De woorden die hierin staan zijn de zoektermen die mensen hebben ingevoerd in een zoekmachine, waardoor ze op uw site terecht zijn gekomen.
 • User Agents - Dit is eigenlijk een andere naam voor ‘browser’. Dit is dus bijvoorbeeld Internet Explorer, maar het kan ook Safari, Mozilla Firefox of Opera zijn.
 • Entry/Exit Pages - Dit is de pagina die als eerste opgevraagd worden (entry page) bij binnenkomst op de site en waar het laatst naar gevraagd wordt (exit page) voordat de site wordt verlaten, tijdens één bezoek, oftewel één visit.
 • Countries - Indicatie waar de bezoekers vandaan komen ziet u terug in het grafiek bij countries. Het is echter niet helemaal een accuraat getal, want niet alle providers laten een naam van een land achter, die ziet u terug als ‘Unresolved/Unknown’.