Innotop is een programma dat je op de shell van je server kunt draaien. Met Innotop kun je precies zien welke queries er draaien in de MySQL server. Bottlenecks door bijvoorbeeld te zware cronjobs kun je hiermee achterhalen.

Binnen het systeembeheer van HostingXS is dit vaak het eerste programma dat gebruikt wordt om te zien waarom een site traag is of volledig hangt.

Voor het gebruik

Voor je Innotop gaat gebruiken, moet je een bestand genaamd .my.cnf in je homedirectory plaatsen.

Beginscherm van Innotop

Het beginscherm van Innotop bestaat uit drie delen:

1. Een statusbalk met daar in de server uptime  (hoe lang draait de server al), het aantal queries per seconde (QPS), het aantal connecties/draaiende queries/klaarstaande servers en het versienummer van de server.
  2. Een blok statistieken. Hier in kun je onder andere de performance van de query cache zien, alsmede hoeveel data er per seconde in en uit de server gaat.
  3. Een lijst met draaiende queries. Je hebt kans dat deze leeg is op rustige of efficiënte sites.

Uit dit scherm kun je al veel informatie halen. Als er vele tientallen queries draaien en sommigen daar van draaien al langer dan een halve minuut, dan weet je dat er een blokkade zit in de lang lopende queries. Deze lang lopende queries blokkeren dus de korter lopende queries.

Verdere mogelijkheden

Innotop heeft nog vele andere mogelijkheden. Druk op ? voor een volledige lijst. We noemen hier een paar:

• D: toon deadlocks. Soms zijn queries voor uitvoering van elkaar afhankelijk en kunnen ze beide niet door. Dan krijg je een deadlock. In dit scherm zie je de laatst voorgekomen deadlock.
  • B: buffers. Hier kun je onder andere zien hoeveel data er per seconde van en naar disk gaat. Als het goed is is dit zo weinig mogelijk en gaat alles vanuit het geheugen van de server.
  • I: nog meer informatie over I/O