Soms ontvang je een e-mail van je eigen e-mail adres, toch weet je zeker dat je deze niet verzonden hebt. Deze mail is in werkelijkheid spam. Elke mail draagt naast de zichtbare content ook informatie die je niet direct kunt zien. Dit noemen wij e-mail headers. In zo'n e-mail header staat beschreven vanaf welke server/computer de mail verzonden is. Ook kun je hierin zien welke weg de e-mail op het internet heeft afgelegd.

Bij eventuele problemen en/of spambestrijding is de informatie in zo'n e-mail header zeer handig. Dit is de reden waarom wij soms vragen om de e-mail header. Op deze pagina kun je voor verschillende programma's een handleiding vinden over hoe je de e-mail header kunt weergeven.

Apple Mail

1. Selecteer de betreffende e-mail
  2. Klik in het menu op 'View'
  3. Klik op 'Message'
  4. Kies voor 'Long Headers'
  5. Je ziet nu de volledige e-mail inclusief headers

Mozilla Thunderbird

1. Open de betreffende e-mail
  2. Klik op 'View'
  3. Klik op 'Message Source'
  4. Je ziet nu de volledige e-mail inclusief headers

Outlook 2007

1. Dubbelklik op de betreffende e-mail. De e-mail opent nu in een nieuw venster
  2. Klik bovenin bij 'Opties' op de maximaliseer knop
  3. Je ziet in het veld 'Internet headers' de volledige e-mail inclusief headers

Outlook 2010

1. Dubbelklik op de betreffende e-mail. De e-mail opent nu in een nieuw venster
  2. Klik linksboven op de oranje 'File'-knop
  3. Klik op 'Info'
  4. Klik op 'Properties'
  5. Je ziet in het veld 'Internet headers' de volledige e-mail inclusief headers

Windows Live Mail

1. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende e-mail
  2. Kies 'Properties'
  3. Klik op het tabblad 'Details'
  4. Je ziet nu de volledige e-mail inclusief headers

Gmail

1. Log in bij Gmail
  2. Open het bericht waarvan je berichtkoppen wilt zien
  3. Klik op de pijl-omlaag naast Beantwoorden boven aan het berichtvenster
  4. Selecteer Origineel weergeven
  5. De volledige berichtkoppen worden in een nieuw venster weergegeven. Klik op Oorspronkelijk bericht downloaden, Oorspronkelijk S/MIME-bericht downloaden of Ontsleuteld bericht downloaden

Hotmail/Outlook

1. Log in bij Hotmail/Outlook
  2. Klik in het linkermenu op de map waar de mail staat
  3. Klik met de rechtermuisknop op het bericht waarvan je de header wil opvragen
  4. Klik vervolgens op 'Berichtbron weergeven'
  5. Je ziet nu de volledige e-mail inclusief headers